Rug oefeningen - fitness

Een goede spierkracht en een soepel lichaam zijn belangrijk als basis voor het aanleren van een goede houding en het tegengaan van overbelasting van de rug. U kunt in uw lokale fitness tal van oefeningen voor de rug uitvoeren om uw lichaam sterker te maken. Wij adviseren u echter wel om deze fitness oefeningen in combinatie te doen met het verbeteren van uw houding en het verminderen van stress. Een sterk lichaam blijft kwetsbaar voor rugklachten bij een verkeerde houding of chronische stress.

De fitness instructeur beschikt meestal wel over een uitgebalanceerd programma met geschikte rug oefeningen. Begin rustig aan met uw activiteit. Let er op dat u uw rug niet overmatig belast met de verschillende oefeningen. Bouw de training geleidelijk op. Luister goed naar de aanwijzingen van de fitness instructeur wat betreft de intensiteit van de training, de gewichten en met name de juiste houding bij iedere rug oefening. Als u tevens onder behandeling bent bij een fysiotherapeut of oefentherapeut dan raden wij u aan om navraag te doen omtrent de goede houding.

Wij adviseren u te starten met fitness, Yoga of Pilates oefeningen voor de rug op de mat of met zeer lichte weerstand. Ondanks de pijn die u ervaart bij de oefeningen is bewegen goed tegen de meeste rugklachten. Het is daarbij uiteraard wel van groot belang dat u een goede warming up heeft gedaan om de spieren los te maken.